WANDELBESCHRIJVING

ErOtVlek

(terug)

Afstand: 9,5 km.

Moeilijkheidsgraad: 3/10 (gemakkelijk).

Ondergrond: groot deel verhard maar enkele stukken aardeweg. Niet voor rolstoelen en/of kinderwagens.

Omgeving: landelijk langs 3 dorpskernen.

Verkeer: een paar stukken met autoverkeer maar daar telkens met veilig voetpad. Rest: landwegen met weinig of geen verkeer.

Parkeergelegenheid: aan de kerk van Erondegem ruime parkeermogelijkheid.

Bewegwijzering: geen (eigen ontwerp marcenmarieken).

Horeca: enkele cafs bij vertrek/eindpunt en in het centrum van Vlekkem.

Openbaar vervoer: lijn 92 (Aalst - Zottegem) van "de Lijn" passeert (ook op zondagnamiddag) enkele keren per dag langs Erondegemdorp.

 

Wegbeschrijving:

Deze wandeling brengt ons langs 3 van de kleine deelgemeenten van Erpe-Mere. Hier blijft het landelijk karakter van de gemeente nog enigszins bewaard, hoewel we een paar keer door de E40 autosnelweg zullen gestoord worden. De rust op de rest van het parcours maakt veel goed.

We vertrekken aan de kerk "Sint Pietersbanden" te Erondegem. Eens de wagen gestald op de parking lopen we langs de hoofdingang van de kerk, de Kuilstraat naar beneden. Nog niet zo lang geleden was dit een veel bezochte kassei-klim voor heel wat locale wielerwedstrijden. Nu is de weg zo glad als een biljarttafel. Het voetpad brengt ons veilig, op 300m van ons vertrekpunt, over de Molenbeek. Nog eens 540m verder draait de Keerstraat kort naar rechts, richting N9. Wij slaan echter links af, de Hoekstraat in om direct, na 50m, rechts af te draaien, de kouter in.

We volgen deze weg, zonder ons te bekommeren om de kleinere landwegen links- en rechts, over een afstand van 1,3km. Onderweg belanden we op het grondgebied van Sint-Lievens-Houtem (deelgemeente Vlierzele). We steken de brug over de spoorlijn Brussel-Oostende over en slaan onmiddellijk rechts af. De weg volgt even de spoorlijn en buigt dan af naar links. Vanaf die bocht komen we 300m verder op de verharde weg "Kattenbos" uit, slaan rechts af om reeds 80m verder, vlak achter de eerste bocht, het kleine baantje links te nemen. Dit pad slingert zich over 620m, achter de tuinen, tot op "Strijmeers".

We slaan links af en na 180m opnieuw links, vlak vr de brug van de autosnelweg. We hoeven slechts 600m de geluiden van de E40 te verdragen want dan buigt de weg naar links. 680m verder steken we "Kattenbos" gewoon over. 460m verder botsen we weer op de spoorweg en we volgen de weg verder erlangs. Intussen zijn we opnieuw op grondgebied Erpe-Mere. Even moeten we ons ('s zomers althans) door dichte begroeiing worstelen. 80m voorbij het punt waar het pad opnieuw de spoorweg verlaat komen we op een kruispunt van landwegen. We slaan rechts af en komen na 480m voor de derde keer op "Kattenbos" uit. We zijn nu in Vlekkem. We slaan links af op "Kattenbos" maar voor slechts 60m want daar vinden we rechts een kerkwegel die we inslaan om na 260m uit te komen op de Voistraat. We slaan links de Voistraat in.

We komen na 100m uit op de Paardestraat die we gewoon oversteken, de Meiweg in. (We raden je wel aan om even naar rechts (50m) om te lopen tot aan de kerk en te genieten van het prachtige kunstwerk van de hand van lokaal beeldhouwer Herman De Somer. Het werd onthuld ter gelegenheid van de plaatselijke septemberkermis van 2008 en beeldt de bijnaam van de Vlekkemnaren uit: de Sopeters. Keer nu terug op je stappen tot aan de Meiweg.)

Op het einde van de Meiweg (dat is al na 190m) slaan we rechts af en onmiddellijk links, om het atelier van beeldhouwer Herman De Somer.  Daar, een beetje verscholen, begint tussen de bomen een landweg die even zigzagt om na 240m langs de E40 uit te monden. We volgen vanaf dat punt de weg langs de E40 over 400m. We laten onderweg n landweg letterlijk links liggen. Na die 400m zien we rechts van ons een klein wegje van onder de E40 aansluiten op onze weg, samen met de Molenbeek, en we lopen nog 90m rechtdoor. We slaan nu wl links af, de Ruststraat in (de naam zegt het al). We zijn nu in Ottergem. Na 350m passeren we aan de linkse kant de oude watermolen van Ottergem. Geklasseerd maar op enkele jaren tijd totaal verwaarloosd en vervallen. Het molenrad (niet zichtbaar vanaf de Ruststraat) is totaal in stukken vervallen. Een typisch voorbeeld van hoe potentile toeristische trekpleisters in de streek behandeld worden. Spijtig.

Nog eens 70m verder komen we op de Keerstraat uit en slaan rechts af om 80m verder al links in te slaan, de Rijkhofstraat in. Maar dat is ook maar voor 150m. Want we slaan de eerste straat rechts, de Laputstraat, in. Voor ons zien we de kerk van Ottergem waar we langs rechts rond lopen (de kerk dus links laten liggen). We zijn op "Ottergemdorp". Zo'n 150m na de kerk splitst de straat zich. We volgen links en komen na 320m op de Dokkestraat uit. Rechts van ons zien we het industrieterrein van Erpe-Mere liggen. Op de Dokkestraat gaan we links naar beneden om al na 70m op de Rijkhofstraat uit te komen, vlak aan de spoorwegbrug. We steken de spoorweg over. De straatnaam verandert in Kapelhofstraat. Die brengt ons 370m voorbij de spoorweg terug bij ons vertrekpunt.

(terug)